zuil

Herdenkingszuil

Zuil van basalt natuursteen

Steenhouwerij Van Ommen heeft al sinds 2006 een steenhouwerij in Dronten. Door onze contacten met de beheerders van de begraafplaatsen en uitvaartverzorgers werden wij vanzelf betrokken bij de Wereldlichtjesdag in Dronten. In eerste instantie om de organisatie te helpen en sponsoring, maar ook door een muzikale inbreng van Michiel.

Bij het ontstaan van het idee van een centraal monument op de begraafplaats zijn wij vanaf het begin betrokken voor advies en ideeën voor een monument. Wat ons betreft moet het monument iets natuurlijks hebben, geen hoogglans graniet, maar iets met een natuurlijke en vriendelijke uitstraling. Iets dat in de loop der tijd ook onderdeel van de natuurlijke omgeving van de prachtige begraafplaats én het gehele monument uit gaat maken. Maar ook iets dat het gevoel weergeeft van de bezoekers van het monument. Wij zijn van mening dat al deze aspecten terug komen in het gekozen monument: een prachtige zuil van basalt natuursteen.

Dit basalt is van nature ruw, en een natuurlijk ontstane, hoekige zuil. In de loop der jaren zal zich mos op de zuil hechten, waardoor het meer één geheel met het totale monument zal worden. Bovenin de zuil is heel subtiel een mooie weergave van de zon, de hemelpoort en de trap er naar toe uitgehouwen.

Wij zijn blij dat wij als lokale steenhouwer kunnen bijdragen aan een mooie gedenkplek, waar vele bezoekers hopelijk een rustpunt vinden en hun herinneringen een plek kunnen geven.

Michiel en Mariska van Ommen

zuil