Nieuws

Beste ouders en andere belangstellenden,

De bestuursleden van Wereldlichtjesdag in Dronten kijken voorzichtig vooruit naar de volgende datum: 10 december 2023.

Een stukje geschiedenis. De eerste Wereldlichtjesdag werd gehouden in Amerika in 1997. Het initiatief is ontstaan uit de groep The Compassionate Friends.

De visie van The Compassionate Friends is dat “iedereen die ons nodig heeft, ons zal vinden en iedereen die ons vindt zal worden geholpen” .

MISSIEVERKLARING van de rouwgemeenschap:
De missie van The Compassionate Friends: wanneer een kind sterft, op welke leeftijd dan ook, heeft het gezin intense pijn en kan het zich hopeloos en geïsoleerd voelen. De Compassionate Friends biedt zeer persoonlijke troost, hoop en steun aan elk gezin dat de dood van een zoon van een dochter, een broer van een zus of een kleinkind meemaakt, en anderen om de rouwende familie beter bij te staan.
Een zelfhulporganisatie die vriendschap, begrip en hoop biedt aan nabestaanden die de dood van een kind hebben meegemaakt.

WERELDWIJDE KAARSENVERLICHTING MEMORIAL SERVICE

De Compassionate Friends Worldwide Candle Lighting op elke 2e zondag van december verenigt familie en vrienden over de hele wereld door een uur lang kaarsen aan te steken ter nagedachtenis aan de zonen, dochters, broers, zussen en kleinkinderen die ons te vroeg zijn ontvallen. Terwijl de kaarsen worden aangestoken om 19.00 uur lokale tijd, herdenken en eren wereldwijd honderdduizenden mensen de nagedachtenis van alle kinderen die te vroeg zijn heengegaan.

Nu beschouwd als de grootste massale kaarsverlichting ter wereld, creëert de jaarlijkse Worldwide Candle Lighting (WCL), een geschenk aan de rouwgemeenschap van The Compassionate Friends, een virtuele 24-uursgolf van licht terwijl het van tijdzone naar tijdzone beweegt. TCF's WCL begon in 1997 in de Verenigde Staten als een kleine internetactie en is sindsdien, naarmate het woord “Wereldlichtjesdag” zich over de hele wereld van de herdenking verspreidde, in omvang gegroeid.
Honderden formele kaarsverlichtingsevenementen worden georganiseerd. Duizenden informele kaarsverlichtingen worden uitgevoerd in huizen, terwijl families samenkomen voor een stille nagedachtenis aan kinderen die zijn overleden en nooit zullen worden vergeten.

Voor meer informatie om meer te lezen: http://www.compassionatefriends.org

Voor meer informatie voor hulp: https://www.oudersoverledenkind.nl/

‘OOK’ is een zelfhulporganisatie in Nederland, opgericht in 1981, met zo’n 1500 leden. Allemaal ouders van een overleden kind. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Er is geen onderscheid in het verlies: het maakt niet uit op welke leeftijd je kind is overleden of op welke manier, je bent welkom.

Het initiatief om Wereldlichtjesdag in Dronten te organiseren is ontstaan uit een gesprek met beheerder Henk Keijzer van Begraafplaats Gemeente Dronten en de dames van Volatus Uitvaartzorg. Na het eerste jaar zijn Monuta Pien Gouka en Yarden erbij gekomen. Samen verzorgen wij sinds 2013 Wereldlichtjesdag in Dronten.

Met warme groet van het bestuur van Wereldlichtjesdag in Dronten
(ook voor Biddinghuizen en Swifterbant)

Wij zijn op 11 december 2022 op de Begraafplaats De Wissel te Dronten


De avond van 8 december 2019, Wereldlichtjesdag in Dronten.

De poort was nog gesloten. Door het hek kon iedereen al een glimp zien van de verlichte begraafplaats De Wissel.

Het is stil voor het hek. Iedereen wacht tot de klok gaat luiden en het hek open gaat. Met elkaar gaan we naar voren. Moeders, vaders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, veel andere familieleden, buren en vrienden.

Als de klok stil houdt horen we de klanken van het koor Akkoord. Meer dan 30 mens sterk staan ze daar en ze zingen voor alle mensen die een groot verdriet te dragen hebben. Dit jaar lopen we met ongeveer tweehonderd mensen naar het middenstuk van de begraafplaats.  Omringd door fakkels en potjes met waxinelichtjes passeren we met elkaar een groot hart, gemaakt van lichtjes. We staan in het donker, voelen ons omarmd door al dat licht en een stiekem meekijkende maan tussen de wolken.

Na het eerste lied luisteren we naar het gedicht: Los van alle tranen.

Het welkomstwoord door onze “burgervader” Dhr. J.P. Gebben geeft veel troost. Dat is waar de avond voor bedoeld is. Verbondenheid en troost. Akkoord zingt daarna nog een mooi lied en dan luisteren we naar een persoonlijk verhaal over het verlies van een zus. Zo verdrietig.

Dan worden de namen van de overleden kinderen genoemd in een stilte waar alle verdriet tastbaar wordt. Een verdriet dat zo groot is. Met het noemen van elk naam is het kind(je) weer even bij ons. We koesteren elke naam. In het donker houden we elkaar en alle genoemde namen vast. Teer en voorzichtig. Mensen huilen en zoeken steun bij elkaar.

Na het noemen van de namen krijgen de mensen gelegenheid een lichtje aan te steken voor het overleden kind(je) dat zo gemist wordt. En met alle lichtjes aangestoken, tussen de familieleden in, luisteren we naar Marion Bentlage. Zij zingt a capella ‘Precious Child’, het lied dat elk jaar gezongen wordt op deze avond. Troost klinkt  tussen de regels door.

Daarna brengen de mensen hun lichtje weg, scouts staan klaar om de mensen te helpen in het donker. Men gaat in familiekring het lichtje brengen bij het graf of bij het monument voor het overleden kind. Soms wordt het lichtje mee naar huis genomen om daar te koesteren. Alles kan, niets moet.

Voor wie wil is er koffie en warme chocomelk. Sommige aanwezigen willen praten en anderen niet.

Dan verlaten steeds meer mensen het middenstuk van de begraafplaats en gaan naar huis. En als we alles hebben opgeruimd blijven alle lichtjes die nacht branden op de begraafplaats. Alle liefde, al het verdriet, alle herinneringen toont zich in een brandend lichtje.

Tot volgend jaar!

Foto’s wereldlichtjesdag Dronten 2022

Foto’s wereldlichtjesdag Dronten 2019

Nieuws

Bijzonder monument op begraafplaats

Dronten • Maandag 8 oktober 2018 | 20:30
Op begraafplaats De Wissel in Dronten is maandagmiddag een bijzonder monument voor overleden kinderen onthuld. Ouders die een kind hebben verloren kunnen hier stilstaan bij hun verdriet.Het monument bestaat uit drie elementen van staal en een zuilvormige natuurlijk gevormde basalten steen. Op en rond het monumentje zijn veel bloemen geplant. Bijzonder is dat kinderen van wie een broertje of zusje is gestorven op het monument mogen klauteren.Het monument is een initiatief van de Stichting Wereldlichtjesdag. Volgens het bestuur was er bij ouders grote behoefte aan een gedenkplek. Dit jaar wordt het monument op Wereldlichtjesdag, 9 december, officieel in gebruik genomen.

Videogalerij

Fotogalerij

Krantenartikel / Social media verwijzingen