Verslag van wereldlichtjesdag Dronten 2019

De avond van 8 december 2019, Wereldlichtjesdag in Dronten.

De poort was nog gesloten. Door het hek kon iedereen al een glimp zien van de verlichte begraafplaats De Wissel.

Het is stil voor het hek. Iedereen wacht tot de klok gaat luiden en het hek open gaat. Met elkaar gaan we naar voren. Moeders, vaders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, veel andere familieleden, buren en vrienden.

Als de klok stil houdt horen we de klanken van het koor Akkoord. Meer dan 30 mens sterk staan ze daar en ze zingen voor alle mensen die een groot verdriet te dragen hebben. Dit jaar lopen we met ongeveer tweehonderd mensen naar het middenstuk van de begraafplaats.  Omringd door fakkels en potjes met waxinelichtjes passeren we met elkaar een groot hart, gemaakt van lichtjes. We staan in het donker, voelen ons omarmd door al dat licht en een stiekem meekijkende maan tussen de wolken.

Na het eerste lied luisteren we naar het gedicht: Los van alle tranen.

Het welkomstwoord door onze “burgervader” Dhr. J.P. Gebben geeft veel troost. Dat is waar de avond voor bedoeld is. Verbondenheid en troost. Akkoord zingt daarna nog een mooi lied en dan luisteren we naar een persoonlijk verhaal over het verlies van een zus. Zo verdrietig.

Dan worden de namen van de overleden kinderen genoemd in een stilte waar alle verdriet tastbaar wordt. Een verdriet dat zo groot is. Met het noemen van elk naam is het kind(je) weer even bij ons. We koesteren elke naam. In het donker houden we elkaar en alle genoemde namen vast. Teer en voorzichtig. Mensen huilen en zoeken steun bij elkaar.

Na het noemen van de namen krijgen de mensen gelegenheid een lichtje aan te steken voor het overleden kind(je) dat zo gemist wordt. En met alle lichtjes aangestoken, tussen de familieleden in, luisteren we naar Marion Bentlage. Zij zingt a capella ‘Precious Child’, het lied dat elk jaar gezongen wordt op deze avond. Troost klinkt  tussen de regels door.

Daarna brengen de mensen hun lichtje weg, scouts staan klaar om de mensen te helpen in het donker. Men gaat in familiekring het lichtje brengen bij het graf of bij het monument voor het overleden kind. Soms wordt het lichtje mee naar huis genomen om daar te koesteren. Alles kan, niets moet.

Voor wie wil is er koffie en warme chocomelk. Sommige aanwezigen willen praten en anderen niet.

Dan verlaten steeds meer mensen het middenstuk van de begraafplaats en gaan naar huis. En als we alles hebben opgeruimd blijven alle lichtjes die nacht branden op de begraafplaats. Alle liefde, al het verdriet, alle herinneringen toont zich in een brandend lichtje.

Tot volgend jaar!

Foto’s wereldlichtjesdag Dronten 2019

Nieuws

Bijzonder monument op begraafplaats

Dronten • Maandag 8 oktober 2018 | 20:30
Op begraafplaats De Wissel in Dronten is maandagmiddag een bijzonder monument voor overleden kinderen onthuld. Ouders die een kind hebben verloren kunnen hier stilstaan bij hun verdriet.Het monument bestaat uit drie elementen van staal en een zuilvormige natuurlijk gevormde basalten steen. Op en rond het monumentje zijn veel bloemen geplant. Bijzonder is dat kinderen van wie een broertje of zusje is gestorven op het monument mogen klauteren.Het monument is een initiatief van de Stichting Wereldlichtjesdag. Volgens het bestuur was er bij ouders grote behoefte aan een gedenkplek. Dit jaar wordt het monument op Wereldlichtjesdag, 9 december, officieel in gebruik genomen.

Videogalerij

Fotogalerij

Krantenartikel / Social media verwijzingen